Wat zijn keramische tegels?

Naast natuursteen wordt het steeds populairder om te kiezen voor keramische tegels. In deze blog wordt behandeld wat keramiek is, hoe keramiek wordt toegepast, waarom het voordelig kan zijn om voor keramische tegels te kiezen, wat keramische tegels kosten en of keramische tegels beter dan natuurstenen tegels zijn.

foto keramische tegels

Wat is keramiek?

Keramiek is in vergelijking met natuursteen geen natuurlijk gesteente. Het is dus eigenlijk een soort ‘namaak gesteente’ omdat het door de mens is ontwikkeld. Het woord keramiek is afkomstig van het Griekse woord keramikós wat ‘van aardewerk’ betekent. Keramiek komt niet pas net om de hoek komt kijken. Keramiek wordt al duizenden jaren door de mens gebakken in de vorm van potten, bekers en vazen. Het is dus zeker geen ‘modern’ product. 1 Keramiek heeft daarom ook een belangrijke waarde in de archeologie. Het zijn juist de keramische producten die door archeologen doorgaans worden teruggevonden. Dit bewijst ook maar weer wat een goed product het is. 2

Keramiek wordt ontwikkeld door allerlei stoffen zoals zand, glas en mineralen te verhitten tot hele hoge temperaturen. Het heeft tegenwoordig ook niet meer de definitie zoals het door de Grieken oorspronkelijk is omschreven. In hedendaagse keramiek worden tal van nieuwe stoffen gebruikt om een verscheidenheid aan nieuwe producten te creëren. 3

Hoe wordt keramiek toegepast?

We hebben geleerd dat keramiek een product is dat door de mens wordt gemaakt door verschillende stoffen onder hoge temperaturen te bakken. Maar wat kan je er precies mee? Zoals in de inleiding al aangehaald is, wordt keramiek gebruikt om potten en vazen van te maken. Maar de mogelijkheden zijn nog veel groter.

Een overeenkomst dat al het keramiek met elkaar heeft is dat het een hard en breekbaar materiaal is. Het lijkt dus een beetje op glas. Het is keihard, maar als je het laat vallen kan het al snel in duizend stukjes eindigen. Keramiek kan op veel verschillende manieren worden toegepast. Het wordt zelfs gebruikt in gasturbines. Daarnaast is keramiek een uitstekend materiaal voor het gebruik van vloer- en wandtegels. 4. Dit komt onder anderen door het sterke karakter en veelzijdigheid van keramiek.

Voordelen van keramische tegels:

  • Duurzaam

Keramiek is kei- en keihard. Het is dus een hele goede keus voor een duurzame tegel die lang mee zal gaan. Daarnaast is keramiek ook waterdicht. Dit betekent dat het uitermate geschikt is voor plekken waar veel vocht komt. Denk hierbij aan: een keuken, badkamer of buitenterras. Het dichte karakter van keramische tegels zorgt er ook voor dat in keramische tegels geen bacteriën en schimmels kunnen komen. Het is dus een heel schoon materiaal. Daarom worden keramische tegels ook vaak ingezet in omgevingen zoals restaurants waar hygiëne belangrijk is.

  • Veelzijdig

Omdat keramische tegels door de mens worden gemaakt, zitten er geen grenzen aan hoe keramische tegels eruitzien. Keramiek is er dus in alle soorten en maten. Vaak wordt ervoor gekozen om keramiek in een hout-look of een natuursteen-look te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat u de voordelen van keramiek behoudt. U krijgt dus tegels die op hout- of natuursteen lijken, maar wel het duurzame en sterke karakter van keramiek hebben.

Voorbeeld van keramische tegels met een hout-look:

keramische tegels
  • Makkelijk in de onderhoud

Keramische tegels zijn met uitstek tegels die makkelijk in onderhoud zijn. Doordat keramiek een zeer hard en dicht oppervlak heeft kunnen vloeistoffen er niet doorheen dringen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld marmer of hout, waar u al snel een blijvende vlek krijgt als u per ongeluk iets op de vloer knoeit. Dit betekent dat u met keramische tegels zorgeloos kunt genieten van uw vloer. Keramische tegels zijn daarmee uitermate geschikt voor gezinnen met jonge kinderen of mensen die nogal klunzig van aard zijn.

Nadelen van keramische tegels:

  • Breekbaar

Zoals in de inleiding al behandeld, is keramiek erg sterk en hard. Waar vaak voor gewaarschuwd wordt is dat keramiek erg breekbaar is. Het is dus erg gevoelig voor barstjes en kapotte hoekjes. Toch is dit iets waar u zich weinig zorgen over hoeft te maken. Als de vloer er eenmaal in ligt, zal het niet snel voorkomen dat er later nog barstjes in de vloer ontstaan. De breekbaarheid van de vloer is dus meer een zorg voor de tegelzetter.

  • Koud

Keramische tegels zijn erg koud. Dit betekent dat het in de winter geen prettige vloer is om op te lopen. Keramische tegels hebben een erg kil karakter. Het is dus aan te raden om keramische tegels altijd te combineren met een vloerverwarming. Keramische tegels zijn ook uitermate geschikt om warmte vast te houden. Het is daarmee een uitstekende keus om te combineren met een vloerverwarming.

Wat kosten keramische tegels?

De prijs van keramische tegels is erg afhankelijk van het type keramiek dat u kiest. Het is dus niet mogelijk om een vaste prijs te noemen. Er zijn erg veel soorten keramiek. Het hangt dus af van het type keramiek dat u kiest. Wel zijn keramische tegels over het algemeen duurder dan goedkopere opties zoals bijvoorbeeld laminaat. Daartegenover zijn keramische tegels een duurzamere keus omdat ze langer meegaan.

Zijn keramische tegels beter dan natuurstenen tegels?

Op sommige vlakken zijn keramische tegels beter dan natuurstenen tegels. Het is gemakkelijker schoon te houden, te onderhouden en het is beter bestand tegen vlekken. Daarentegen kan je natuursteen altijd herstellen door het te behandelen met een poets- en schuurmachine. Ook ervaren veel mensen het slijten van natuursteen over de jaren heen juist als iets positiefs. Echt natuursteen draagt een bepaalde charme met zich mee dat keramiek nooit zal hebben. Ook houdt natuursteen beter warmte vast in combinatie met een vloerverwarming. Concluderend hebben keramische tegels hebben eigenschappen die voor veel mensen gunstig kunnen zijn. De uiteindelijke keuze tussen natuurstenen tegels of keramische tegels hangt vooral af van uw woonsituatie en uw eigen voorkeuren.

Conclusie

Keramische tegels zijn een uitstekende keus voor ieder huishouden. Het is een erg duurzame keus en slimme investering, omdat keramische tegels over de jaren zijn oorspronkelijke staat behouden. Ook bieden keramische tegels een grote verscheidenheid in keuzes. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hout-look of een natuursteen-look.

Wilt u graag keramische tegels in uw woning? Of wilt u graag meer weten over keramische tegels? U kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

  1. www.en.wikipedia.nl ‘ceramic’
  2. en.wikipedia.nl ‘ceramic’
  3. www.sciencelearn.org.nz ‘what are ceramics
  4. globalspec.com ‘properties of ceramics
Scroll naar boven